Kőbányai sörgyár

Budapesten található egyik leghíresebb, a sörfőzésről nevezetes terület, melyet Kőbányai sörgyárként ismerünk. A kőbányai pincerendszer (vagy ~ alagútrendszer) egy egykori kőbányából kialakított föld alatti tároló és járatrendszer. A terület első elnevezése „Kőér” volt, ami IV. Béla magyar király egy 1244-ben kelt oklevelében bukkant fel először. A valamikori Pannon-tengerbőlvisszamaradt miocén kori szarmata mészkő, mivel majdhogynem olyan könnyen faragható és fűrészelhető a bányászatkor, mint a kősó, ám fagyálló és a felszínen a nedvesség távozásával tovább szilárdul, hamar Pest város egyik legfontosabb építőanyaga lett. Kiteremelése az 1838-as pesti árvíz után ugrott meg jelentősen. A bánya többnyire alig 10-15 méterre van a felszín alatt (legmélyebb pontján is nagyjából 30 méter). A járatrendszerek hossza a becslések szerint összesen 32–33 kilométer lehet. Mintegy 180 ezer négyzetméteren terül el és kialakításában nagyrészt fésűs, azaz egy fő járatról ágaznak le jobbra-balra zsákutcák. A sörgyár bezárásáig a bányából szivattyúzott kristálytiszta karsztvizet használta. Amikor a szivattyúzás megszűnt, a bánya lassan ismét feltöltődött vízzel, így az otthagyott szerszámok még mindig ott hevernek az eredeti állapotunkban.

Alapfokú és haladó búvárként is merülhetsz a sörgyárban, mivel a fő termek felül levegővel ellátottak, nem teljesen zártak. Az itt végrehajtott merülések nyílt vízi merüléseknek számítanak. Kezdő búvárként a felső szinteken tudsz merülni, ahol a folyosókat és a járatokat kivilágított állapotban tudod megnézni. Haladó búvárként már a mélyebben lévő, extrémebb részeket is megmerülheted.
Ha még nem jártál ilyen bányában, mindenképpen érdemes eljönnöd, hiszen felejthetetlen élmény! Sok külföldi búvár jön csak azért Budapestre, hogy a Kőbányai sörgyárban merülhessen. A merülések átlagosan 40-50 percesek, és kb. 1-2 merüléssel számolhatsz egy alkalommal.
A sörgyárban elengedhetetlen a jó lebegőképesség, ha még nem érzed biztosnak a lebegésedet, akkor tudunk gyakorlási lehetőséget biztosítani!
Ha nem vagy biztos a lebegésedben, akkor egy felfrissítő foglalkozásra szeretettel várunk az Aquaworldbe vasárnaponként 11:45-től és kedden esténként 18:00-tól!

A sörgyár területére érkezés után beautózunk a kőbányába a föld alá, majd a helyi vezető egy rövid ismertetőt tart a bányáról. Meleg ruhával készülni kell, mivel bent a bányában kb. 10 Celsius fok a hőmérséklet! Egészen közel a merülési bejáratnál összeszereljük a búvárfelszereléseinket, egy kis rövid eligazítás után besétálunk a lépcsőhöz, mely már félig víz alatt van és már kezdődhet is a merülés!

Elsőként a a felülről nyitott és kivilágított nagytermet és az ott hagyott berendezési tárgyakat nézzük meg. A merülés során egymás után úszunk a szűk átjárók miatt. A haladó búvárok az alsóbb szinteket is megnézhetik, különleges élmény egy csigalépcső felett úszva merülni. A víz hőmérséklete kb. 13 Celsius fok, így minimum vastag neoprénben vagy száraz ruhában érdemes merülni. Kesztyű és csukja szintén erősen ajánlott!

Mit kell tenned, hogy merülhess a kőbányai pincerendszerben?
– minimum alapfokú búvárvizsga (OWD) vagy haladó búvár végzettség + lebegésednek nagyon jónak kell lennie!
– orvosi igazolás, mely 1 évnél ne legyen régebbi
– szükséged lesz még lámpára is (minimum 2 db)

Fotókat legutóbbi Kőbányai merülésünkről itt tudsz megnézni.

A túrák időpontjai:
egész évben hétköznaponként (17 órától)

Mennyibe kerül?
Több, mint 7 nappal az indulás előtt: 15.000.-Ft/fő
Kevesebb, mint 4 nappal az indulás előtt: 16.500.-Ft/fő
Kevesebb, mint 2 nappal az indulás előtt: 18.000.-Ft/fő
A túradíj tartalmazza: 1 merülést a kőbányai pincerendszerben, merülés vezetést, 1 palackot és ólmot. Nem tartalmazza a felszerelés bérlést és az egyéb fel nem sorolt költségeket.

A túra minimum létszáma 3 fő.
Az árak tájékoztató jellegűek, bejelentés nélkül megváltoztathatók.
Az aktuális árak és részletek miatt érdeklődj az alábbi telefonszámon vagy email címen.

Hová indulhatsz innen tovább?
Ha nagyon megtetszett a zárt térben való merülés, akkor folytathatod a kalandokat a Barlangi Specialitással és komolyabban az XR programokkal.

Jelentkezem a túrára, további kérdéseim vannak…

Érdeklődni a +36-30-946-7282-es telefonszámon, vagy az info@aquanaut.hu email címen lehet.

Powered by WordPress | Theme Designed by: Altbauwohnung online finden | Thanks to professionelle Website erstellen, www.meinarzt.info and kostenlose Gutscheincodes