Ausztrália/Nagy-Korallzátony

Protect The Underwater World az Aquanaut Búvárklub támogatásával pályázatot hirdet a tengeri korallzátonyok állapotának felméréséhez. 2 merülést a környezet állapotának felmérésével kell eltölteni az általunk megadott időpontban, helyen és módon.

Kutatási hely: AUSZTRÁLIA – NAGY-KORALLZÁTONY

Kutatási cél:
A vízi ökoszisztéma változása, a meglévő vízi fauna feltérképezése.
Fotó, videó dokumentálása, merülési naplók és teljes topográfiai térképek beazonosításával történő pontos ökológiai indikátorok (korallzátonyok) meghatározása, kiemelten a korall telepek környezeti hatásvizsgálata.
Ezen túlmenően vizsgálni fogjuk a korallok színét és életkorát, alga tartalmát, környezeti körülményeket és következtetéseket vonunk le. Nemcsak vízfelszíni társulásokat, hanem víz alattiakat is megfigyelünk, így a kutatás körét a felső 40 m-es mélységig terjesztjük ki. A felméréseket folyamatosan végezzük, az időközben elért kutatási eredményeket és a végső következtetéseket közzétesszük. Kutatásunkhoz segítséget nyújt a Projekt Aware által forgalmazott színtáblázat és adatlap, valamint a Queensland University által kidolgozott és forgalmazott korall határozót, és korall mennyiség/típus határozó kvadrátot is használjuk…

Az expedíció során fotók és filmek elősegítik a kutatás során végzett felmérések és kutatások eredményességét.

A Nagy-korallzátony Ausztrália északkeleti partjai mentén húzódik, mintegy 2000 km hosszan, s a világűrből is szabad szemmel látható. Kutatások azt sugallják, hogy a zátony igen komoly veszélyben van, 100 éven belül az egész korall-populáció összeomolhat.

James Cook kapitány 1768-ban indult első csendes-óceáni útjára azzal a céllal, hogy felfedezze a nagy déli földrészt, a Terra Australist, amelynek a geográfusok szerint errefelé kellett lennie.  Cook hajója megfeneklett egy korallszirten, és addig a két hónapig, amíg a javítások folytak, elegendő ideje jutott a kapitánynak a Nagy-korallzátony tanulmányozására.

 A több mint 1500 halfajnak otthont adó képződményt valójában csaknem 3000 különálló korallpad és szigetecske alkotja, amelyek mind más-más fejlődési állapotban vannak. A korallok különlegesen szép színű, parányi élőlények, ún. korallpolipok, amelyek gerinctelen, a tengeri rózsákkal rokon állatok. A korallzátony nagy tömegét ezeknek az élőlényeknek a szilárd váza adja. Az elpusztult állatok egymásra rétegződött mészkőburka alkotja ennek a lenyűgöző víz alatti birodalomnak az alapját, amelynek csak a felszínét borítják élő polipok. A korallzátonyok kialakulásának több feltétele van. A korallok csak ott képesek megélni, ahol a tengervíz évi középhőmérséklete meghaladja a 20 °C-ot, fényigénye miatt 30–50 m-nél nem mélyebb, valamint oxigénben gazdag, magas só- ill. kalciumtartalmú és tiszta.   Már a 80’-as években felfedezték a a Nagy-korallzátony természetvédelmi jelentőségét, ezért 1979-ben Ausztrália tengeri nemzeti parkjának része lett. A korallok pusztulását a globális felmelegedésen túl a túlzott halászat és a vízszennyezés is súlyosbítja. A Queenslandi Egyetem Tengertudományi Központjának tanulmánya szerint a korallok nem képesek alkalmazkodni a világtengerek hőmérsékleti ingadozásaihoz. Márpedig a felmelegedés az előrejelzések szerint 50 év múlva legalább 2 °C-ot fog elérni. Ha ez bekövetkezik, az nem csak környezeti szempontból fog pótolhatatlan veszteséget jelenteni. A halászat és a turizmus is megérzi majd ennek a káros következményeit, csökkenni fog a halállomány, ennek következtében pedig Queensland térségében meg fog nőni a munkanélküliség. A pesszimista jóslat szerint a 21. század közepére a korallzátonyból csak 5 % marad életben, 2100-ra pedig az egész korallállomány elpusztulhat.

Azért, hogy ez ne következhessen be, a Nagy-korallzátony vidékét fokozottan védett területté nyilvánították és a környező vizekben halászati korlátozásokat vezettek be.

korallzátony hal anemona reef tábla korall

Részvételi feltételek:
– környezet tudatos szemlélet
– környezeti kutatásban – értékelésben való aktív részvétel
– légzőkészülékes búvárvizsga (a tanfolyam elvégezhető kb. 4 nap alatt)
– megfelelő búvártudás, mely ellenőrzésre kerülhet (szükség estén továbbképzésre, gyakorlásra lehetőséget és szakembert biztosítunk)
– napirend következetes betartása (személyes beszélgetés során ismertetésre kerül)
– továbbá a részvétel feltétele egy előzetes személyes beszélgetésen való megfelelés, valamint a szerződés elfogadása

Vörös-tenger/Dahabi PTUW túránkról készített filmet alább nézhetsz meg:

Pályázni lehet 2 kategóriában:
I.kategória – Underwater Assistant: 2 merülésen (kb.2×1 óra) a korallok vizsgálatát kell elvégezni az adott táblázatok segítségével. A mért adatokat fel kell jegyezni és a projektvezetőnek le kell adni. Az expedíció előtt 2 órás ismertetés lesz a táblázatok használatáról, és minden környezetfelmérő merülés előtt/után rövid konzultáció a projekt vezetőjével.

II.kategória – Staff Assistant: 2 merülésen (kb.2×1 óra) a korallok vizsgálatát kell elvégezni az adott táblázatok segítségével. A mért adatokat fel kell jegyezni és a projektvezetőnek le kell adni. Ezen túlmenően a minden környezetfelmérő merülés előtt/után 20-60 perces konzultációkon kell részt venni. Az expedíció előtti fél napos (ingyenes) kurzust kell elvégezni, amely megismertet a táblázatok használatával és ismereteket ad a korallokról, azok vizsgálatáról.
A Staff Assistensek segítenek a merülések lebonyolításában, és szervezői feladatokat is ellátnak, felkerülnek az expedíciót támogatók névsorába is.

Figyelem: Lehetőséged van arra, hogy önállóan intézd a szállásod és/vagy a repülőjegyedet, de ebben az esetben fokozottan figyelj arra, hogy a kötelező merüléseken meg tudj jelenni, mert amennyiben a kötelező merülést rajtunk kívül álló okok miatt elmulasztod, a merülési díj felszámolásra kerül.
Minden merüléshez ingyen adjuk a palackot, levegőt és az ólmot. Búvárfelszerelést térítés ellenében tudunk biztosítani. A szerződésben foglaltak alapján: 2 merülés a projektvezető utasításai szerint hajtandó végre.
A merülések beosztásánál legfontosabb a cél, mely szerint a környezet felmérése miatt merülünk, de szabadnapokon lehetőség van programokon részt venni, vagy pihenni!

Kísérőket lehet hozni az expedícióra, de ezt kérjük előre jelezni!

Következő túra időpontjai: érdeklődj

A túra min. 5 fő esetén indul.

Jelentkezési határidő: Az aktuális túra indulása előtt 3 hónappal.

A kutatási projektben való részvételről elismerő oklevelet állítunk ki.

Szívesen vesszük egyéb támogatók (cégek, társadalmi szervezetek, magánszemélyek) jelentkezését is.

Érdeklődni a +3630-946-7282-es telefonszámon, vagy az info@aquanaut.hu emailen lehet.

További környezetmegóvó programok: Vörös-tenger/DahabBali/Komodo, Ausztrália/Nagy-Korallzátony

 

Powered by WordPress | Theme Designed by: Altbauwohnung | Thanks to Webdesign Berlin, Hier geht’s zum Ärzteverzeichnis and www.gutscheingirl.de