Tatai Fényes forrás

Tata (latinul Dotis, németül Totis) város Magyarországon, Budapesttől 60km-re Komárom-Esztergom megyében, az M1-es autópálya mellett helyezkedik el. Az „Élővizek városa” és 2010-ben a biodiverzitás magyarországi fővárosa lett, így ismerve el a város kötődését a természeti értékekhez. Tata városától 1,5 km-re található, parányi ékszerdobozként tündöklő ősi lápvilág páratlan természeti kincset rejteget.

A Fényes forrás Budapesttől kb. 40-50 perc alatt elérhető. Az itt található forrástavakban egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 100 ezer m3 langyos karsztvíz tört fel naponta, amivel a Fényes-forráscsoport Magyarország egyik legjelentősebb hozamú forrásának számított. A régióban folytatott mélyművelésű szén- és bauxitbányászat hatására a nagyhírű források 1972-2001 között elapadtak, de 2001 májusában ismét visszatértek és regenerálódásuk azóta is folyamatos. A források környezetében ismét egyre több védett növény- és állatfaj jelenik meg. A merülések között érdemes körbenézned, hisz forrás-fürdő területe egyedülálló állat-, és kb. 300 fajból álló láperdei növényvilággal rendelkezik.

A magyar búvárkodás történetének egyik legrégebbi merülőhelye a Tatai Fényes-forrás. Hosszú idő után ismét lehetőség nyílt rá, hogy ezen a csodálatos tájvédelmi körzetben merülhess. Később a bauxitbányászat miatti vízhozam csökkenése alkalmatlanná tette a környéket a búvármerülésekre, de ez a folyamat mára megváltozott így újra merülhetővé váltak a tavak. A kibélelt és körbe betonozott tó felszínén most is látható a forrásvíz bugyogása. Lenn a tó alján (4-5m-en) a kristály tiszta kvarchomokon keresztül több kráterben tör fel a forrásvíz, ennek látványa feledhetetlen búvár élményt biztosít számodra. A tóban itt-ott hatalmas vízinövények vannak melyek között hosszan lehetett kalandozni, mint ha egy dzsungelben merültél volna, de ezek a tókarbantartási munkák során ritkulnak/ritkultak.

Jelenleg a vízmélység, a látótávolság, a növényzet és a halak gazdagsága és főként a tavak különbözősége, olyan kellemes, félnapos-egynapos időtöltést nyújt a búvárok számára, hogy úgy gondoltuk, ezt minél több búvárnak látnia kell. A merüléseket kis csoportokban hajtjuk végre, hogy mindenki élvezhesse a tó kínálta élményeket. Merülési idő 40-60 perc között van, de bármikor ki lehet jönni pihenőre, vagy abba lehet hagyni, rövidíteni, ahogy tetszik.

Fázós búvár vagy? Ha nincs még szárazruhád, de télen sem szeretnél kiesni a búvárkodásból, ezt a merülést neked találtuk ki.
Itt a víz télen is 23-25 Celsius-fokos, így a téli hidegben is merülhető, akár nedves ruhában is.
Merülésre előkészülni és átöltözni a fűtött bázison lesz lehetőséged, a merülés után pedig egy forró vizes dézsában áztathatod ki a végtagjaidat!

Fedezd fel Te is a fehér kvarchomokon keresztül feltörő, meleg vízben feltáruló gazdag növény-és állatvilág szemet gyönyörködtető látványát!

Fotókat legutóbbi Fényes forrás merülésünkről itt tudsz megnézni.

A túrák időpontjai:
Egész évben hétvégenként

Mennyibe kerül?
Több, mint 7 nappal az indulás előtt: 8.500.-Ft/fő
Kevesebb, mint 4 nappal az indulás előtt: 9.000.-Ft/fő
Kevesebb, mint 2 nappal az indulás előtt: 9.500.-Ft/fő
A túradíj tartalmazza: 1 palackot és ólmot, merülés vezetést, helyszíni idegen vezetést.
Nem tartalmazza a felszerelés bérlést és az egyéb fel nem sorolt költségeket (pl: szauna-, dézsa használata).

Fakultatív programlehetőségek:
– próbamerülések: 35 Euro
– vizsgamerülések
Haladó tanfolyam: 49.000.-Ft
– Specialitás tanfolyamok: 47.000.-Ft/specialitás
– gyakorló és szinten tartó merülések
– speciális búvárfelszerelések kipróbálása
– merülésvezetési díj (amennyiben szükséges): 2.500 Ft/merülés
– tanösvény séta 1.200Ft/fő
– transzfer Budapest-Tata-Budapest: 2.000.-Ft/fő
– felszerelés bérlés a megadott táblázat alapján

A túra minimum létszáma 3 fő.
Az árak tájékoztató jellegűek, bejelentés nélkül megváltoztathatók.
Az aktuális árak és részletek miatt érdeklődj az alábbi telefonszámon vagy email címen.

Jelentkezem a túrára, további kérdéseim vannak…

Érdeklődni a +36-30-946-7282-es telefonszámon, vagy az info@aquanaut.hu email címen lehet.

Powered by WordPress | Theme Designed by: www.altbauwohnung.name | Thanks to Web Agentur Berlin, Hier geht’s zum Ärzteverzeichnis and gutscheingirl.de 2012 hier klicken